Nieuws

Kogers krijgen Koogervlag

Gepubliceerd op 9 november 2023
Afbeelding

Op verzoek van een aantal inwoners uit Koog aan de Zaan, komt er een officiële ‘Koogervlag’. In tegenstelling tot de andere voormalige Zaanse gemeenten heeft Koog aan de Zaan nooit een eigen vlag gehad. Tijdens de inloopavond op dinsdag 14 november worden twee ontwerpen gepresenteerd waarop inwoners kunnen reageren.

De inloopavond vindt plaats op 14 november 2023, tussen 19.00 – 20.00 uur bij De Stolp, Kerkstraat 14 te Koog aan de Zaan.

In 1974 verdwenen de oude vlaggen en wapens bij de fusie tot Zaanstad. Ze zijn nog te zien bij speciale gelegenheden, maar zijn nooit officieel vastgesteld door de gemeenteraad, behalve die van Zaandijk en Krommenie. Omdat Koog aan de Zaan geen eigen vlag had, zijn er voorstellen gedaan in 2021 en 2022.

Wethouder Natasja Groothuismink: "In 2024 vieren we 50 jaar Zaanstad. Dat is een goed moment om de vlaggen weer in ere te herstellen. Bij feesten vinden mensen het leuk om hun eigen vlag te laten zien, dat brengt een gemeenschapsgevoel. Onze stad en dorpen hebben allemaal hun eigenheid, dat maakt de Zaanstreek uniek. Via ons erfgoed en gedeelde geschiedenis willen we dat laten zien."

Advies en Inbreng
Dit jaar is een commissie opgericht met vertegenwoordigers van historische verenigingen, de Hoge Raad van de Adel en het gemeentelijk archief. Zij hebben gekeken naar de vlaggen en of ze aan de regels voldoen. Ook inwoners van Koog aan de Zaan kunnen hun zegje doen op 14 november. Al deze input wordt gebundeld en aan de gemeenteraad voorgelegd.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl