Nieuws

 

Wie zijn Pietertje en Kris?

Gepubliceerd op 6 februari 2024
Afbeelding

Zoals al eerder gemeld is de riolering in de Kruisstraat in Krommenie aan vervanging toe. Tijdens de werkzaamheden aan de riolering is archeologisch onderzoek gedaan en zijn er bijzondere vondsten gedaan. Sander Hakvoort, adviseur archeologie, deelt een bijzonder verhaal met foto's van de vondsten. Want: wie zijn Pietertje en Kris?

Lees verder

Open monumentendag 2024; doet u ook mee?

Gepubliceerd op 29 mei 2024
Afbeelding

Meld u aan en laat uw monument zien op 14 en 15 september! De Open Monumentendag is net als vorig jaar ook dit jaar een heel weekend. Op zaterdag 14 en zondag 15 september 2024 kunnen monumenten voor iedereen hun deuren fysiek en digitaal openen. En ook dit jaar doet gemeente Zaanstad weer mee! U kunt zich tot 1 juli 2024 aanmelden om mee te doen. 

Lees verder

Het Verdrag van Faro: de sociale betekenis van erfgoed

Gepubliceerd op 6 februari 2024
Afbeelding

Erfgoed? Dat gaat toch over monumenten? Over behoud van Zaanse huisjes? Dat is het beeld dat velen van erfgoed hebben. Vooral gericht op behoud en beschermen. En natuurlijk, dat is voor een deel ook zo. Maar erfgoed blijkt ook een bindmiddel te zijn voor veel mensen: zij beheren een park en komen daar in de zomer samen om elkaar voor te lezen, zoals in het Rosariumpark in Krommenie.

Lees verder

Opgravingen in Krommenie onthullen verborgen geschiedenis van de Kruisstraat

Gepubliceerd op 6 december 2023
Afbeelding

Midden in de Kruisstraat in Krommenie gebeurt iets bijzonders. Tijdens werkzaamheden aan de riolering wordt er archeologisch onderzoek gedaan. Waarom? Omdat de Kruisstraat een heel oude geschiedenis heeft. Het was vroeger een belangrijk pad tussen de Noorderhoofdstraat (vroeger bekend als het 'Noordend') en de Nauernasche Vaart.

Lees verder

Terugblik Open Monumentendag 2023

Gepubliceerd op 23 november 2023
Afbeelding

In het weekend van 9 en 10 september 2023 vond de 37e editie van de Open Monumentendag plaats. Tijdens dit weekend konden mensen twee dagen lang genieten van de diverse culturele tradities, gebruiken en ambachten die ons land te bieden heeft. Ook door heel Zaanstad konden monumenten (gratis) bezocht worden.

Lees verder

Kogers krijgen Koogervlag

Gepubliceerd op 9 november 2023
Afbeelding

Op verzoek van een aantal inwoners uit Koog aan de Zaan, komt er een officiële ‘Koogervlag’. In tegenstelling tot de andere voormalige Zaanse gemeenten heeft Koog aan de Zaan nooit een eigen vlag gehad. Tijdens de inloopavond op dinsdag 14 november worden twee ontwerpen gepresenteerd waarop inwoners kunnen reageren.

Lees verder

‘Levend Erfgoed’ tijdens Open Monumenten Dagen op 9 en 10 september

Gepubliceerd op 29 augustus 2023
Afbeelding

Op zaterdag 9 en zondag 10 september zijn er weer Open Monumentendagen! Door heel Zaanstad kunnen de monumenten (gratis) bezocht worden en zijn er activiteiten voor jong tot oud. Bijvoorbeeld een tentoonstelling, een proeverij of een rondleiding. Wethouder Natasja Groothuismink geeft het startsein voor de Open Monumentendagen in de Maria Magdalena Kerk.

Lees verder

Open monumentendag 2023: doe ook mee met uw monument!

Gepubliceerd op 7 maart 2023
Afbeelding

Woont of werkt u in een monument? Is uw woning een verborgen erfgoedparel? Bent u vrijwilliger voor een stichting, museum of bijzondere locatie die zich tot het Zaanse erfgoed mag rekenen? Dan nodigen we u van harte uit om met ons mee te doen aan de Open Monumentendag 2023. Dit jaar zijn er niet één, maar zelfs twee dagen waar liefhebbers van het Zaanse erfgoed hun hart op kunnen halen: op zaterdag 9 én zondag 10 september 2023. 

Lees verder

125 jaar Wilhelminapark Wormerveer

Gepubliceerd op 5 januari 2023
Afbeelding

Het Wilhelminapark in Wormerveer is in 1898 aangelegd naar een ontwerp van H. B. Stephan, in die dagen een zeer bekend tuinarchitect. Dit was op initiatief van de Zaanse industrieel Dirk Laan, die de grond ter beschikking stelde. Het Wilhelminapark is uniek in Nederland. Het is het enige park dat nog in particulier bezit is, namelijk van de vereniging Wilhelminapark, en een eigen parkwachter in dienst heeft. In 1988 zette de gemeente het park met opstallen op de gemeentelijke monumentenlijst. Dit jaar bestaat het Wilhelminapark Wormerveer alweer 125 jaar!

Lees verder

Archeologische opgraving levert bijzondere vondsten op

Gepubliceerd op 19 december 2022
Afbeelding

Recente opgravingen achter de Lutherse Kerk aan de Vinkenstraat in Zaandam, hebben bijzondere vondsten opgeleverd. Op dit terrein lag in de 17e en 18e eeuw de touwslagerij ‘De Witte Olifant’. Deze leverde touwwerk aan de tientallen scheepswerven langs de Zaan en de Voorzaan. Er zijn vijf kelders blootgelegd, die mogelijk een relatie hadden met de touwslagerij of omringende woningen. Een van de kelders, mogelijk een waterkelder, is nog in perfecte staat. Een ander was gevuld met scherven van aardewerk, glas en andere vondsten uit de periode 1600 - 1800.

Lees verder

Kanjersubsidie voor drie Zaanse monumenten

Gepubliceerd op 9 december 2022
Afbeelding

Gemeente Zaanstad verleent de jaarlijkse kanjersubsidie dit keer aan drie monumenten. Aan een hooihuisboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft (€ 50.000,-), een voormalig volksbadhuis aan de Parkstraat in Zaandam (€ 50.000,-) en de Wormerveerse Vermaning aan de Zaanweg in Wormerveer (€ 35.000,-).


Lees verder

De Rode Buurt toegevoegd aan de Erfgoeddeal


5 oktober 2022
De Rode Buurt is toegevoegd aan de Erfgoed Deal van de Rijksoverheid. Dit betekent dat de gemeente Zaanstad een financiële bijdrage krijgt voor de vernieuwing van de Rode Buurt. Dit heeft de gemeente aangevraagd bij het Rijk. Met de bijdrage van het Rijk wil de gemeente Zaanstad van de Rode Buurt  een toekomstbestendige arbeiderswijk maken.

Lees meer

foto van de Rode Buurt

Team Erfgoed doet onderzoek naar de waardering van Zaanstad Noord


15 september
De komende jaren verandert Zaanstad Noord in een gebied waar het nog prettiger wonen, werken en recreëren is. Dat doen we met aandacht voor de geschiedenis van het gebied. Om een goed advies te geven over deze veranderingen en aanpassingen, wil Team Erfgoed graag weten wat u waardeert aan de wijk en buurt waar u woont. U kunt hiervoor tot 14 oktober een vragenlijst invullen.

Lees meer

Sint Odulphuskerk in Assendelft

Terugblik Open Monumentendag 2022


13 september 2022
Afgelopen zaterdag was de 36e editie van Open Monumentendag. Zaankanters konden bij allerlei monumenten (gratis) een kijkje nemen. Ook waren er allerlei activiteiten, zoals een speurtocht voor kinderen.  Wethouder Erfgoed Natasja Groothuismink opende de dag met het stapelen van huisjes bij de Verkadefabriek. Dit deed zij bij het bouwlab van Sjoerd, bekend van het kinderboek Sjoerd en de Stapelstad. Het bouwlab is een keet waar kinderen de hele middag konden stapelen en spelen. Ook was dit de start- en eindlocatie voor de kinderspeurtocht.

Lees meer

Architect Paul Carree over verduurzaming Papenpadkerk Zaandam


13 juli 2022
Paul Carree is een  architect met een grote fascinatie voor stedelijke complexiteit. Hij is eigenaar van het bureau Carree Architecten BNA die diverse grote projecten heeft voltooid. Eén van de projecten waar Paul een grote rol in heeft is het verduurzamen van de kerk op het Papenpad in Zaandam. De Papenpadkerk is een Oud-katholieke kerk uit circa 1695. Deze kerken werden gedoogd, maar mochten niet in het zicht zichtbaar zijn. Daarom is het een schuurkerk: een houten omhulsel waar een kerk in zit. De Zaanstreek kent meerdere schuilkerken, meestal Doopsgezinde Vermaningen. Wat deze kerk bijzonder maakt is het meer uitbundige kerkinterieur.

Lees meer

Foto van architect Paul CarreeArchitect Paul Carree

Open Monumentendag 10 september 2022

Ontdek de rijke geschiedenis van de Zaanstreek!


20 mei 2022
De 36e editie van Open Monumentendag vindt plaats op zaterdag 10 september 2022 met als thema duurzaamheid. En ook dit jaar doet gemeente Zaanstad weer mee! Iedereen kan op deze dag (gratis) een kijkje nemen in de opengestelde monumenten. Vaak zijn er ook nog extra activiteiten. Zoals een tentoonstelling, een proeverij of een rondleiding. Daar moet u dan meestal (van tevoren) voor reserveren. Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Tijdens de komende Open Monumentendag staan monumenten en hun verhalen centraal.

Lees meer

foto van de Zuidervermaning in WestzaanDe Zuidervermaning in Westzaan

Nu te zien: Film over de gebroeders Visser en de Zaanse houtbouw


12 april 2022
De documentaire  'De Gebroeders Visser en de Zaanse Houtbouw'' geeft erkenning aan het levenswerk van de gebroeders Visser en licht de typische Zaanse houtbouw uit. Een film gemaakt door Wendy van Wilgenburg over Cor en Wim Visser, bekend van Timmerfabriek Visser. Op zondag 3 april om 16.00 uur vertoonde filmtheater De Fabriek in Zaandam eenmalig de documentaire De gebroeders Visser. Kon u daar niet bij zijn? Niet getreurd, want de film is nu ook online te bekijken!

Bekijk hier de film over de Gebroeders Visser en de Zaanse houtbouw


Foto van de gebroeders VisserDe gebroeders Visser

Kerkenvisie over de toekomst van kerkgebouwen


21 maart 2022
De gemeenteraad heeft eerder deze maand de kerkenvisie vastgesteld. Dat betekent dat de nieuwe visie nu definitief is goedgekeurd. Om de kerkenvisie te maken gingen we in gesprek met eigenaren, geloofsgemeenschappen, erfgoedverenigingen en burgers. Met de visie hebben we afgesproken om dit te blijven doen. Op deze manier kunnen we samen in gesprek blijven over de toekomst van kerkgebouwen.

Lees meer

foto van een kerk in ZaanstadR.K. St. Odulphus kerk in Assendelft

Meer aandacht voor de sociale woningbouw van 1900-1945


15 maart 2022
In elke dorpskern van Zaanstad is wel een arbeidersbuurtje uit de periode 1900-1945 te vinden. Denk daarbij aan de Rode buurt in Zaandijk, de bebouwing rond het Troelstraplein in Oud Koog of de Bomenbuurt in Wormerveer. Ze zijn gebouwd door industriëlen om hun werknemers te huisvesten of door de arbeiders zelf. Daarom zijn deze buurten nauw verweven met de sociaaleconomische geschiedenis van Zaanstad. In 2019 zijn deze buurten door Team Erfgoed gewaardeerd. Op 3 februari 2022 heeft de gemeenteraad de gewijzigde welstandsnota vastgesteld.

Lees meer


foto van de rode buurtDe Rode Buurt

Update: Erfgoeddeal toegekend voor Molenaarserf op de Hemmes 


15 februari 2022
Gemeente Zaanstad ontvangt €721.000 van het Programma Erfgoed Deal voor de plannen op de Hemmes. Wethouder Wessel Breunesse: 'Dit is fantastisch nieuws. Samen met de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie kunnen we nu echt aan de slag met het ontwikkelen van de Hemmes!'

Lees meer

Impressie van het plan Molenaarserf op de HemmesImpressie van het plan Molenaarserf op de Hemmes

Tiny houses en historische molen op de Hemmes een stap dichterbij


20 januari 2022
Gemeente Zaanstad dient samen met de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed (RCE). Wethouder Wessel Breunesse: ‘De Hemmes is een historische plek in Zaanstad waar ambitieuze plannen voor zijn gemaakt door de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Onze aanvraag werd vorig jaar positief ontvangen door de RCE, hun verbeterpunten hebben we ter harte genomen en we zien het oordeel van de RCE met vertrouwen tegemoet. Een bijdrage uit de Erfgoeddeal zou het realiseren van ‘Molenaarserf op de Hemmes’, weer flink dichterbij brengen.’

Lees meer

Impressie van het plan Molenaarserf op de HemmesImpressie van het plan Molenaarserf op de Hemmes

Waardering vooroorlogs erfgoed onderdeel van de welstandsnota


23 december 2021
In 2019 heeft gemeente Zaanstad onderzoek gedaan naar de waarden van erfgoed uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Op basis van dat onderzoek zijn waarderingskaarten gemaakt. Deze laten zien waar de meest bijzondere buurten en woningen te vinden zijn. Zo hebben de Rode Buurt in Zaandam en de Rosmolenwijk in Zaandam een belangrijke industriële geschiedenis. Nu, zo’n 100 jaar later, zijn deze woningen toe aan vernieuwing. De waarderingskaarten helpen om een keuze te maken tussen renovatie of sloop/nieuwbouw.

Lees meer

Sint Bonifatiuskerk in de RosmolenwijkSint Bonifatiuskerk in de Rosmolenwijk

Kanjersubsidie voor restauratie houten arbeidershuisjes


26 november 2021
Aan de Westzijde 173-179 staan vier houten arbeiderswoningen. De woningen herinneren aan de bloeiende industrie in de Zaanstreek.  Ze werden aan het einde van de negentiende eeuw gebouwd, in een tijd dat een groot deel van de bevolking in dit soort kleine sobere houten huisjes woonde. Gemeente Zaanstad verleent de jaarlijkse Kanjersubsidie van € 50.000 aan de eigenaar van de woningen – Stadsherstel Amsterdam – als bijdrage aan de restauratie van de woningen.

Lees meer

Foto van Westzijde 173 - 179Foto van Westzijde 173 - 179

Bijeenkomst Kerkenvisie - uitgesteld!


4 oktober 2021
Op woensdag 6 oktober 2021 zouden we een bijeenkomst over de Zaanse Kerkenvisie organiseren. Deze gaat niet door. We zoeken naar een nieuwe datum. Tijdens de bijeenkomst willen we u bijpraten over waar we nu staan en wat de plannen zijn. Vanuit de visie willen we dat overheid, kerkgenootschappen, initiatiefnemers, inwoners en erfgoedorganisaties in gesprek kunnen gaan over het behoud en de ontwikkeling van kerkgebouwen.

Meer over de bijeenkomst

foto van een kerk in Zaanstad

Bijzondere archeologische vondsten uit Wilhelminasluis

In publiekshal stadhuis tot en met 12 november 


14 september 2021
In 2020 is de Wilhelminasluis in Zaandam uitgebaggerd, vernieuwd en verbreed. Hierbij zijn naar schatting maar liefst 300.000 archeologische vondsten gedaan. In de publiekshal van het stadhuis is nu een deel van de archeologische vondsten te bewonderen. Kom een kijkje nemen! De tentoonstelling is te zien tot en met 12 november.

Lees meer

Foto van een klein deel van de vondsten: pijpenkopjes, glaswerk en een ‘baardman’ (kruik)Een klein deel van de vondsten: pijpenkopjes, glaswerk en een ‘baardman’ (kruik)

Ontdek de rijke geschiedenis van de Zaanstreek!

Open Monumentendag 11 september 


2 september 2021
Dit jaar is de 35e editie van de Open Monumentendag en dat gaan we vieren! Al 35 jaar openen op de tweede zaterdag van september tientallen Zaanse monumenten voor iedereen hun deuren. Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Openheid en gastvrijheid staan centraal. De deuren van een groot aantal monumenten verspreid over de Zaanstreek zijn op 11 september geopend. Iedereen kan er op deze dag gratis een kijkje nemen. Sommige monumenten bieden ook extra’s. Zoals een tentoonstelling, een proeverij of een rondleiding. Daar moet u wel vaak (vooraf) voor reserveren.

Lees meer

foto van het Huis van MonetHuis van Monet

Open Monumentendag 2021; doet u ook mee?

Meld u aan en laat uw monument zien op 11 september!


9 juni 2021
De Open Monumentendag is op 11 september 2021. En ook dit jaar doet gemeente Zaanstad weer mee! Op deze speciale dag kunnen monumenten voor iedereen hun deuren fysiek en digitaal openen. Meld u aan om ook mee te doen! Dit jaar is de 35e editie van de Open Monumentendag en dat gaan we vieren! Al 35 jaar openen op de tweede zaterdag van september tientallen Zaanse monumenten voor iedereen hun deuren. Voor deze jubileumeditie sluiten we aan bij het Europese thema Inclusive Heritage: heritage for everyone. Dit staat voor gastvrijheid en toegankelijkheid. 


Lees meer

foto van een monument in Zaanstad

Stadsherstel Amsterdam koopt vier Zaanse arbeidershuisjes van woningcorporatie Parteon


4 juni 2021
Aan de Westzijde in Zaandam staan vier houten arbeiderswoningen onder één kap al jaren leeg. Woningcorporatie Parteon en Stadsherstel Amsterdam hebben besloten om de woningen  aan Stadsherstel Amsterdam te verkopen. Hierdoor blijft dit erfgoed behouden voor te toekomst. Ze zijn aangewezen als gemeentelijk monument en krijgen hun oorspronkelijke aangezicht terug.

Lees meer

foto van de vier arbeidershuisjesStadsherstel Amsterdam – Foto Aart Jan van Mossel (2020)

Verslag van onderzoek over erfgoed in de Rosmolenwijk


27 mei 2021

Tussen 10 maart en 7 april 2021 heeft gemeente Zaanstad een enquête uitgezet op mijnrosmolenwijk.nl over hoe bewoners de wijk waarderen.  We hebben veel reacties ontvangen die ons een goed inzicht geven over de belangrijke kenmerken van de buurt, maar ook waar het aan schort. In dit verslag kunt u lezen wat de uitkomsten zijn van de enquête. Deze uitkomsten helpen bij de advisering over het erfgoed in de wijk. Dan hebben we het niet alleen over de architectuur, maar ook de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van het groen. Deze enquête was een pilot. We willen onderzoeken voor welke andere gebieden buurten of wijken een zelfde onderzoek kunnen gaan doen.

De Rosmolenwijk gewaardeerd een verslag 11052021.pdf

Foto van kerk in Rosmolenwijk

Webinar Erfgoed en Duurzaamheid: terugkijken en terugkoppeling


21 mei 2021
Afgelopen woensdag 19 mei 2021 organiseerden we een webinar over Erfgoed en Duurzaamheid. Er waren veel vragen over wat er allemaal mogelijk is bij het verduurzamen van een monument.  Een monument verduurzamen vereist maatwerk. Een expert inschakelen is daarom altijd aan te raden. Heeft u de webinar gemist? U kunt 'm hier terugkijken.

 Presentatie subsidies en zonnepanelen gemeente Zaanstad.pdf

Presentatie Zaanse Energie Koöperatie (ZEK) Duurzame monumenten.pdf

Webinar Erfgoed en Duurzaamheid

Monumenten duurzaam de toekomst in – wat kunt u zelf, en wat kunnen we samen?


3 mei 2021
Bent u een monumenteneigenaar in Zaanstad? En denkt u na over verduurzamen, maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Of misschien kent u wel zo iemand. Op woensdag 19 mei van 15.00 tot 17.00 uur organiseert gemeente Zaanstad een webinar over erfgoed en duurzaamheid. Tijdens het webinar gaan we in gesprek met experts en adviseurs over de mogelijkheden om een monument te verduurzamen. We bespreken individuele en collectieve oplossingen. Wat kunt u zelf en wat kunnen we samen doen?

Lees meer

foto van de Zaanse Schans

De Orkaan fietst alle 23 nieuwe gemeentelijke monumenten af


31 maart 2021

Sinds februari 2021 zijn we 23 gemeentelijke monumenten rijker. De lokale nieuwswebsite De Orkaan fietste ze de afgelopen weken alle 23 langs. Het gaat onder meer om de begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan, arbeiderswoningen aan de Westzijde in Zaandam, de Honigfabriek, de Verkadevilla en het Speeltuinhuis in Krommenie. Door deze gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument, worden zij beschermd en zo bewaard voor de toekomst.

Lees hier de artikelen van De Orkaan over de 23 monumenten

foto van begraafplaats KogerkerkFoto van begraafplaats KogerkerkHoe verduurzaam je een monument?


30 maart 2021
Bouke Koopman kocht in 2005 een boerderij in Westzaan. In de afgelopen jaren heeft hij de boerderij gerestaureerd. De fundering is hersteld en de woning is verduurzaamd. Bouke stookt nu compleet CO2-neutraal! In het filmpje vertelt hij wat hij zo mooi vindt aan zijn boerderij en hoe het opknappen hem afging. Want hoe verduurzaam je een monument? Bouke legt uit welke maatregelen hij heeft genomen, waar hij in het proces tegenaan liep en wat er goed ging. Ook deelt hij zijn belangrijkste tip!

Energiebesparende tips van vroeger


30 maart 2021
Zo'n 100 jaar geleden was het heel normaal om weinig energie te gebruiken. Hout en kolen voor de kachel waren ontzettend duur. Mensen trokken vaak extra dikke truien aan om warm te blijven. En als de kachel dan al aanging, dan maar in één ruimte. Veel woningen zijn er destijds ook op ontworpen. In oude huizen zijn daarom vaak kenmerken van energiebesparende maatregelen terug te vinden. Benieuwd? We hebben ze op een rijtje gezet. Misschien heeft u er anno 2021 ook nog iets aan!

Lees meer

foto van oude gevel met luiken in krommenie

Subsidie woonhuismonumenten


2 maart 2021
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag. De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten vervangt hiermee de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. In tegenstelling tot de fiscale regeling, is de woonhuissubsidie alléén bedoeld voor kosten van reguliere onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument.

Meer informatie en aanvraag doen

Foto van De Paauw in AssendelftDe Paauw in Assendelft

Gemeente Zaanstad heeft 23 nieuwe gemeentelijke monumenten


19 februari 2021
Gemeente Zaanstad is 23 gemeentelijke monumenten rijker. Het gaat onder meer om de begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan, arbeiderswoningen aan de Westzijde in Zaandam, de Honigfabriek, de Verkadevilla en het Speeltuinhuis in Krommenie. Door deze gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument, worden zij beschermd en zo bewaard voor de toekomst. 

Lees meer

Foto van een aangewezen monument, een arbeiderswoning in ZaandamHouten huis bij Hogendijk 66 in Zaandam. 

Synagoge keert terug op de Gedempte Gracht

 
15 februari 2021
Je moet het even weten, maar de KPN-winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam zit in de voormalige Zaanse synagoge. Deze wordt langzaam maar zeker in oude luister hersteld. Op 15 februari 1865 was de inwijding van de synagoge. Nu, 156 jaar later, is de eerste fase van het project klaar. De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Zaanse Synagoge, Robert Linnekamp, secretaris/penningmeester Felix Beekman, de KPN en de Zaanse wethouder Monumenten en erfgoed Natasja Groothuismink openden het deels gerestaureerde pand en de bijbehorende tentoonstelling. Onderaan het nieuwsbericht kunt u een filmpje van de opening bekijken. 

Lees meer

foto van de synagogeDoor Monique Botschuijver van De Geheime Dienst

Aanvraag Erfgoeddeal voor ontwikkeling Hemmes


14 januari 2021
We dienen een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit is namens de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Wethouder Wessel Breunesse: ‘De Hemmes is een historische plek in Zaanstad. Het zou mooi zijn als we op deze plek een molen en tiny houses kunnen bouwen. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar geld voor toegezegd. Met deze bijdrage komt het realiseren van het plan ‘Molenaarserf Hemmes’ weer dichterbij.’

Lees meer

impressie

Binnenkijken bij monumenteneigenaar Daniel Didden

14 december 2020
Wonen in een monument, hoe is dat eigenlijk? Volgens Daniel Didden eigenlijk best wel gek, omdat je eigenlijk te gast bent in je eigen huis. Daniel is architect en trotse eigenaar van een monumentaal pand in Zaandijk. Zijn huis is het oudste huis in De Domineestuinen. Maar hoe oud precies? Daar vertelt hij in het filmpje meer over.

Subsidie voor Bonifatiuskerk en oliemolen De Zoeker


7 december 2020
De Provincie Noord-Holland trekt vijf miljoen euro uit voor de restauratie van 45 rijksmonumenten. Twee daarvan bevinden zich in Zaanstad. Namelijk de Bonifatiuskerk en oliemolen De Zoeker, beide in Zaandam. De Provincie heeft voor de restauratie van de Bonifatiuskerk € 70.213 ter beschikking gesteld. Molen De Zoeker op de Zaanse Schans krijgt  € 11.215 voor restauratie.

foto van BonifatiuskerkBonifatiuskerk in Zaandam

Waardering vooroorlogs erfgoed onderdeel van de welstandsnota


27 november 2020
In 2019 onderzocht de gemeente Zaanstad de waarden van erfgoed uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zoals Het Blok in Krommenie, de Rode Buurt in Zaandijk en de Rosmolenwijk in Zaandam. Op basis van dat onderzoek zijn waarderingskaarten, criteria en richtlijnen Sociale Woningbouw 1900-1945 opgesteld. Die legt het college van Burgemeester en Wethouders nu ter inzage. Daarna voegen we ze toe aan de Welstandsnota.

Lees meer

foto van de Sint Bonifatiuskerk in de RosmolenwijkSint Bonifatiuskerk in de Rosmolenwijk

Bijzondere vondsten bij opgraving oliemolen De Ram


13 november 2020
Een complete fundering, de noorderschuur en de zuiderschuur. Op de hoek Celebesstraat – Zuideinde in Wormerveer hebben archeologen de resten opgegraven van de zeventiende-eeuwse oliemolen De Ram. Een zeldzaamheid, stelt gemeentearcheoloog Piet Kleij. ‘We hadden wel verwacht dat we resten van de molen in de grond zouden vinden. Maar dat ze zo goed bewaard en stevig waren, had ik nooit durven denken.’

Lees meer

De plattegrond van de molen schuin van boven, richting de Zaan en de Veerdijk in Wormer. Het witte rond in het midden is het doodbed, dat centraal in het molenlijf stond. De drie geelwitte vierkante blokken eromheen zijn drie van de acht poeren waarop het molenlijf rustte. De andere vijf zitten nog in de bodem. De vierkantjes aan de linkerzijde van het molenlijf zijn de poeren van de zuiderschuur, de geulen rechts van het molenlijf zijn de plaatsen waar de poeren van de noorderschuur stonden en waar het raamwerk van planken lag. De drie witte figuurtjes zijn archeologen.De plattegrond van de molen schuin van boven, richting de Zaan en de Veerdijk in Wormer. 

Lespakket over Zaanse houtbouw herdrukt na 34 jaar


5 oktober 2020
Alle Zaanse basisscholen ontvangen deze week een herdruk van het lespakket Van waterbord tot windveer, over Zaanse houtbouw. Gemaakt in 1986 voor het 25-jarig bestaan van de vereniging ‘Vrienden van het Zaanse huis’, later de Vereniging Zaans Erfgoed. Door Erick Hoorn, Reinier Jongerius en Chiel Pos. Wethouder Natasja Groothuismink (monumenten, erfgoed en onderwijs): ‘De inhoud van dit lespakket is na 34 jaar nog steeds relevant. En actueel, omdat we ons nu meer dan ooit bewust zijn van de waarde van ons erfgoed. En de plicht die dat met zich meebrengt om te zorgen voor ons erfgoed.

Lees meer

Een foto van een van de pagina's uit het lespakketEen van de pagina's uit het lespakket

De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2020


29 september 2020
De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz wordt op maandagavond 5 oktober gespeeld in het Zaantheater. Het concept: Merel Kan (De Orkaan) presenteert en stelt de vragen, Frans Hoving (gemeentearchivaris) jureert en twintig teams steken de koppen bij elkaar om het juiste antwoord te geven. Ook publiek is welkom bij de Quiz. Er zijn nog kaarten beschikbaar bij het Zaantheater. 

Meer lezen


foto van de Verkadefabriek

Interview met gemeente Zaanstad over erfgoed


20 augustus
Erfgoedverenigingen zijn het historisch geweten van de gemeente en een belangrijke bron van lokale kennis. De wijze waarop de samenwerking tussen gemeenten en erfgoedverenigingen  is vormgegeven verschilt sterk. Lisa Constant van de gemeente Zaanstad en voorzitter Ron Kiburg van vereniging Zaans Erfgoed aan het Papenpad, illu vertellen in een interview in ODE over de samenwerking bij de totstandkoming van een gemeentelijke visie op Zaanse linten, dijken en paden.

Lees het interview in ODE vanaf pagina 52.pdf

Koog aan de Zaan, Hoogstraat (1910-1930)Koog aan de Zaan, Hoogstraat (1910-1930)

Open monumentendag 2020


17 augustus 2020
Ook dit jaar doet de gemeente Zaanstad weer mee aan de Open monumentendag. Op 12 en 13 kunt u diverse monumenten in Zaanstad bezoeken. Het comité van Zaanstad heeft het thema van dit jaar, Leermomenten, benoemd tot een lokale variant: ‘Laet je (n)iets waismake!’. Want in ieder moment valt wel iets te leren. Komt u ook op bezoek?

Lees meer

foto van een monument in Zaanstad

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl