Nieuws

Stadsherstel Amsterdam koopt vier Zaanse arbeidershuisjes van woningcorporatie Parteon


4 juni 2021
Aan de Westzijde in Zaandam staan vier houten arbeiderswoningen onder één kap al jaren leeg. Woningcorporatie Parteon en Stadsherstel Amsterdam hebben besloten om de woningen  aan Stadsherstel Amsterdam te verkopen. Hierdoor blijft dit erfgoed behouden voor te toekomst. Ze zijn aangewezen als gemeentelijk monument en krijgen hun oorspronkelijke aangezicht terug.

Lees meer

foto van de vier arbeidershuisjesStadsherstel Amsterdam – Foto Aart Jan van Mossel (2020)

Verslag van onderzoek over erfgoed in de Rosmolenwijk


27 mei 2021

Tussen 10 maart en 7 april 2021 heeft gemeente Zaanstad een enquête uitgezet op mijnrosmolenwijk.nl over hoe bewoners de wijk waarderen.  We hebben veel reacties ontvangen die ons een goed inzicht geven over de belangrijke kenmerken van de buurt, maar ook waar het aan schort. In dit verslag kunt u lezen wat de uitkomsten zijn van de enquête. Deze uitkomsten helpen bij de advisering over het erfgoed in de wijk. Dan hebben we het niet alleen over de architectuur, maar ook de inrichting van de openbare ruimte en de aanleg van het groen. Deze enquête was een pilot. We willen onderzoeken voor welke andere gebieden buurten of wijken een zelfde onderzoek kunnen gaan doen.

De Rosmolenwijk gewaardeerd een verslag 11052021.pdf

Foto van kerk in Rosmolenwijk

Webinar Erfgoed en Duurzaamheid: terugkijken en terugkoppeling


21 mei 2021
Afgelopen woensdag 19 mei 2021 organiseerden we een webinar over Erfgoed en Duurzaamheid. Er waren veel vragen over wat er allemaal mogelijk is bij het verduurzamen van een monument.  Een monument verduurzamen vereist maatwerk. Een expert inschakelen is daarom altijd aan te raden. Heeft u de webinar gemist? U kunt 'm hier terugkijken.

 Presentatie subsidies en zonnepanelen gemeente Zaanstad.pdf

Presentatie Zaanse Energie Koöperatie (ZEK) Duurzame monumenten.pdf

Webinar Erfgoed en Duurzaamheid

Monumenten duurzaam de toekomst in – wat kunt u zelf, en wat kunnen we samen?


3 mei 2021
Bent u een monumenteneigenaar in Zaanstad? En denkt u na over verduurzamen, maar weet u niet goed waar u kunt beginnen? Of misschien kent u wel zo iemand. Op woensdag 19 mei van 15.00 tot 17.00 uur organiseert gemeente Zaanstad een webinar over erfgoed en duurzaamheid. Tijdens het webinar gaan we in gesprek met experts en adviseurs over de mogelijkheden om een monument te verduurzamen. We bespreken individuele en collectieve oplossingen. Wat kunt u zelf en wat kunnen we samen doen?

Lees meer

foto van de Zaanse Schans

De Orkaan fietst alle 23 nieuwe gemeentelijke monumenten af


31 maart 2021

Sinds februari 2021 zijn we 23 gemeentelijke monumenten rijker. De lokale nieuwswebsite De Orkaan fietste ze de afgelopen weken alle 23 langs. Het gaat onder meer om de begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan, arbeiderswoningen aan de Westzijde in Zaandam, de Honigfabriek, de Verkadevilla en het Speeltuinhuis in Krommenie. Door deze gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument, worden zij beschermd en zo bewaard voor de toekomst.

Lees hier de artikelen van De Orkaan over de 23 monumenten

foto van begraafplaats KogerkerkFoto van begraafplaats KogerkerkHoe verduurzaam je een monument?


30 maart 2021
Bouke Koopman kocht in 2005 een boerderij in Westzaan. In de afgelopen jaren heeft hij de boerderij gerestaureerd. De fundering is hersteld en de woning is verduurzaamd. Bouke stookt nu compleet CO2-neutraal! In het filmpje vertelt hij wat hij zo mooi vindt aan zijn boerderij en hoe het opknappen hem afging. Want hoe verduurzaam je een monument? Bouke legt uit welke maatregelen hij heeft genomen, waar hij in het proces tegenaan liep en wat er goed ging. Ook deelt hij zijn belangrijkste tip!

Energiebesparende tips van vroeger


30 maart 2021
Zo'n 100 jaar geleden was het heel normaal om weinig energie te gebruiken. Hout en kolen voor de kachel waren ontzettend duur. Mensen trokken vaak extra dikke truien aan om warm te blijven. En als de kachel dan al aanging, dan maar in één ruimte. Veel woningen zijn er destijds ook op ontworpen. In oude huizen zijn daarom vaak kenmerken van energiebesparende maatregelen terug te vinden. Benieuwd? We hebben ze op een rijtje gezet. Misschien heeft u er anno 2021 ook nog iets aan!

Lees meer

foto van oude gevel met luiken in krommenie

Subsidie woonhuismonumenten


2 maart 2021
Particuliere eigenaren van rijksmonumenten met een woonfunctie, kunnen jaarlijks van 1 maart tot en met 30 april een aanvraag indienen voor de instandhoudingssubsidie woonhuis-rijksmonumenten. De Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed behandelt de subsidieaanvraag. De instandhoudingssubsidie voor woonhuis-rijksmonumenten vervangt hiermee de fiscale aftrek voor particuliere eigenaren van rijksmonumenten. In tegenstelling tot de fiscale regeling, is de woonhuissubsidie alléén bedoeld voor kosten van reguliere onderhouds- en restauratiewerkzaamheden aan monumentale onderdelen van het rijksmonument.

Meer informatie en aanvraag doen

Foto van De Paauw in AssendelftDe Paauw in Assendelft

Gemeente Zaanstad heeft 23 nieuwe gemeentelijke monumenten


19 februari 2021
Gemeente Zaanstad is 23 gemeentelijke monumenten rijker. Het gaat onder meer om de begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan, arbeiderswoningen aan de Westzijde in Zaandam, de Honigfabriek, de Verkadevilla en het Speeltuinhuis in Krommenie. Door deze gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument, worden zij beschermd en zo bewaard voor de toekomst. 

Lees meer

Foto van een aangewezen monument, een arbeiderswoning in ZaandamHouten huis bij Hogendijk 66 in Zaandam. 

Synagoge keert terug op de Gedempte Gracht

 
15 februari 2021
Je moet het even weten, maar de KPN-winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam zit in de voormalige Zaanse synagoge. Deze wordt langzaam maar zeker in oude luister hersteld. Op 15 februari 1865 was de inwijding van de synagoge. Nu, 156 jaar later, is de eerste fase van het project klaar. De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Zaanse Synagoge, Robert Linnekamp, secretaris/penningmeester Felix Beekman, de KPN en de Zaanse wethouder Monumenten en erfgoed Natasja Groothuismink openden het deels gerestaureerde pand en de bijbehorende tentoonstelling. Onderaan het nieuwsbericht kunt u een filmpje van de opening bekijken. 

Lees meer

foto van de synagogeDoor Monique Botschuijver van De Geheime Dienst

Aanvraag Erfgoeddeal voor ontwikkeling Hemmes


14 januari 2021
We dienen een aanvraag in voor een bijdrage uit de Erfgoeddeal van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Dit is namens de Hemmesgroep en Hemmes Alliantie. Wethouder Wessel Breunesse: ‘De Hemmes is een historische plek in Zaanstad. Het zou mooi zijn als we op deze plek een molen en tiny houses kunnen bouwen. De gemeenteraad heeft daar vorig jaar geld voor toegezegd. Met deze bijdrage komt het realiseren van het plan ‘Molenaarserf Hemmes’ weer dichterbij.’

Lees meer

impressie

Binnenkijken bij monumenteneigenaar Daniel Didden

14 december 2020
Wonen in een monument, hoe is dat eigenlijk? Volgens Daniel Didden eigenlijk best wel gek, omdat je eigenlijk te gast bent in je eigen huis. Daniel is architect en trotse eigenaar van een monumentaal pand in Zaandijk. Zijn huis is het oudste huis in De Domineestuinen. Maar hoe oud precies? Daar vertelt hij in het filmpje meer over.

Subsidie voor Bonifatiuskerk en oliemolen De Zoeker


7 december 2020
De Provincie Noord-Holland trekt vijf miljoen euro uit voor de restauratie van 45 rijksmonumenten. Twee daarvan bevinden zich in Zaanstad. Namelijk de Bonifatiuskerk en oliemolen De Zoeker, beide in Zaandam. De Provincie heeft voor de restauratie van de Bonifatiuskerk € 70.213 ter beschikking gesteld. Molen De Zoeker op de Zaanse Schans krijgt  € 11.215 voor restauratie.

foto van BonifatiuskerkBonifatiuskerk in Zaandam

Waardering vooroorlogs erfgoed onderdeel van de welstandsnota


27 november 2020
In 2019 onderzocht de gemeente Zaanstad de waarden van erfgoed uit de eerste helft van de 20ste eeuw. Zoals Het Blok in Krommenie, de Rode Buurt in Zaandijk en de Rosmolenwijk in Zaandam. Op basis van dat onderzoek zijn waarderingskaarten, criteria en richtlijnen Sociale Woningbouw 1900-1945 opgesteld. Die legt het college van Burgemeester en Wethouders nu ter inzage. Daarna voegen we ze toe aan de Welstandsnota.

Lees meer

foto van de Sint Bonifatiuskerk in de RosmolenwijkSint Bonifatiuskerk in de Rosmolenwijk

Bijzondere vondsten bij opgraving oliemolen De Ram


13 november 2020
Een complete fundering, de noorderschuur en de zuiderschuur. Op de hoek Celebesstraat – Zuideinde in Wormerveer hebben archeologen de resten opgegraven van de zeventiende-eeuwse oliemolen De Ram. Een zeldzaamheid, stelt gemeentearcheoloog Piet Kleij. ‘We hadden wel verwacht dat we resten van de molen in de grond zouden vinden. Maar dat ze zo goed bewaard en stevig waren, had ik nooit durven denken.’

Lees meer

De plattegrond van de molen schuin van boven, richting de Zaan en de Veerdijk in Wormer. Het witte rond in het midden is het doodbed, dat centraal in het molenlijf stond. De drie geelwitte vierkante blokken eromheen zijn drie van de acht poeren waarop het molenlijf rustte. De andere vijf zitten nog in de bodem. De vierkantjes aan de linkerzijde van het molenlijf zijn de poeren van de zuiderschuur, de geulen rechts van het molenlijf zijn de plaatsen waar de poeren van de noorderschuur stonden en waar het raamwerk van planken lag. De drie witte figuurtjes zijn archeologen.De plattegrond van de molen schuin van boven, richting de Zaan en de Veerdijk in Wormer. 

Lespakket over Zaanse houtbouw herdrukt na 34 jaar


5 oktober 2020
Alle Zaanse basisscholen ontvangen deze week een herdruk van het lespakket Van waterbord tot windveer, over Zaanse houtbouw. Gemaakt in 1986 voor het 25-jarig bestaan van de vereniging ‘Vrienden van het Zaanse huis’, later de Vereniging Zaans Erfgoed. Door Erick Hoorn, Reinier Jongerius en Chiel Pos. Wethouder Natasja Groothuismink (monumenten, erfgoed en onderwijs): ‘De inhoud van dit lespakket is na 34 jaar nog steeds relevant. En actueel, omdat we ons nu meer dan ooit bewust zijn van de waarde van ons erfgoed. En de plicht die dat met zich meebrengt om te zorgen voor ons erfgoed.

Lees meer

Een foto van een van de pagina's uit het lespakketEen van de pagina's uit het lespakket

De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz 2020


29 september 2020
De Grote Zaanse Geschiedenis Quiz wordt op maandagavond 5 oktober gespeeld in het Zaantheater. Het concept: Merel Kan (De Orkaan) presenteert en stelt de vragen, Frans Hoving (gemeentearchivaris) jureert en twintig teams steken de koppen bij elkaar om het juiste antwoord te geven. Ook publiek is welkom bij de Quiz. Er zijn nog kaarten beschikbaar bij het Zaantheater. 

Meer lezen


Foto van molens op de Zaanse Schans

Interview met gemeente Zaanstad over erfgoed


20 augustus
Erfgoedverenigingen zijn het historisch geweten van de gemeente en een belangrijke bron van lokale kennis. De wijze waarop de samenwerking tussen gemeenten en erfgoedverenigingen  is vormgegeven verschilt sterk. Lisa Constant van de gemeente Zaanstad en voorzitter Ron Kiburg van vereniging Zaans Erfgoed aan het Papenpad, illu vertellen in een interview in ODE over de samenwerking bij de totstandkoming van een gemeentelijke visie op Zaanse linten, dijken en paden.

Lees het interview in ODE vanaf pagina 52.pdf

Koog aan de Zaan, Hoogstraat (1910-1930)Koog aan de Zaan, Hoogstraat (1910-1930)

Open monumentendag 2020


17 augustus 2020
Ook dit jaar doet de gemeente Zaanstad weer mee aan de Open monumentendag. Op 12 en 13 kunt u diverse monumenten in Zaanstad bezoeken. Het comité van Zaanstad heeft het thema van dit jaar, Leermomenten, benoemd tot een lokale variant: ‘Laet je (n)iets waismake!’. Want in ieder moment valt wel iets te leren. Komt u ook op bezoek?

Lees meer

Foto van het 'Huis van Monet' in ZaandamHet 'Huis van Monet' in Zaandam

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaring
Ga naar Zaanstad.nl