Monumentenkaart

Monumentenkaart

Zaanstad heeft bijna 600 rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten. Alle monumenten zijn terug te vinden op de monumentenkaart. In het overzicht kunt u op adres zoeken of een pand of object een monument is. Deze kaart is altijd actueel.

Bekijk de monumentenkaart in Atlas  

 De redengevende omschrijving van een monument kan opgevraagd worden bij team erfgoed via 14 075.

  • Disclaimer

    De gemeente besteedt uiterste zorg aan het actueel houden van de gegevens. Toch is het  mogelijk dat gegevens verouderd, incompleet en/of incorrect zijn. Heeft u vragen of opmerkingen hierover, neem dan contact op met één van de vakspecialisten Erfgoed via 14075.

    De gemeente Zaanstad kan niet aansprakelijk worden gehouden voor de gevolgen van het gebruik, op welke wijze dan ook, van de aangeboden gegevens of van het niet beschikbaar zijn van de website. Aan kaart kunnen geen rechten worden ontleend.

    Gemeente Zaanstad is alleen verantwoordelijk voor de registratie van gemeentelijke monumenten. Rijksdienst voor cultureel Erfgoed en Provincie Noord-Holland zijn respectievelijk verantwoordelijk  voor de registratie van rijks- en provinciale monumenten. De provincie Noord-Holland is tevens verantwoordelijk voor de uitvoering van de bescherming van het Unesco Wereld-Erfgoed.

Kaart Beschermde gezichten

In Zaanstad zijn drie van rijkswege aangewezen beschermde dorpsgezichten:

Zaanstad heeft één gemeentelijk beschermd gezicht:

De bescherming van de waarden van beschermde gezichten is geregeld via het bestemmingplan of beheersverorderning (zie ruimtelijkeplannen.nl) en de Welstandsnota (link via Zaanstad.nl).

Kaart van de stads- en dorpsgezichten opzoeken in Geo 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl