Nieuws

Opgravingen in Krommenie onthullen verborgen geschiedenis van de Kruisstraat

Gepubliceerd op 6 december 2023
Afbeelding

Midden in de Kruisstraat in Krommenie gebeurt iets bijzonders. Tijdens werkzaamheden aan de riolering wordt er archeologisch onderzoek gedaan. Waarom? Omdat de Kruisstraat een heel oude geschiedenis heeft. Het was vroeger een belangrijk pad tussen de Noorderhoofdstraat (vroeger bekend als het 'Noordend') en de Nauernasche Vaart.

Dit pad bestaat waarschijnlijk al sinds de late 16e eeuw. Aan de noordkant ervan was een grote sloot waar schepen konden varen en er lagen verschillende kleine aanlegplaatsen. Langs dit pad stonden ook molens. Dat betekent dat er vroeger veel bedrijvigheid was. In het midden van de straat liep tot ongeveer honderd jaar geleden nog een kleinere sloot. Mensen gebruikten bruggetjes om eroverheen te komen. Die sloot is erg interessant voor archeologen omdat mensen er waarschijnlijk spullen weggooiden, zoals kapotte spullen uit huis.


Nu worden er dus werkzaamheden gedaan voor het riool, precies op de plek waar die oude sloot was. Omdat de geschiedenis van de Kruisstraat teruggaat tot misschien wel de 17e eeuw of nog eerder, is het belangrijk om goed te kijken naar alles wat ze vinden. De gemeente Zaanstad heeft regels hoe je met zulke archeologische vondsten om moet gaan.

Het bedrijf ARGO uit Zaandam helpt hierbij. Ze lopen als het ware mee met de werkzaamheden en verzamelen alles wat uit de grond komt. Ook maken ze foto's en aantekeningen. Als het werk klaar is, gaan ze alles onderzoeken. Dit wordt een waardevolle toevoeging aan wat we al weten over de geschiedenis van de Kruisstraat.

Misschien komt er zelfs een tentoonstelling met de gevonden spullen, zodat mensen uit Krommenie en daarbuiten ze kunnen bekijken. Het is een mooie kans om de geschiedenis van de straat tot leven te brengen en iedereen een kijkje te geven in het verleden van deze bijzondere plek.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl