Monument verduurzamen

Hoe kunt u uw monument verduurzamen?

Hoe kunt u uw monument verduurzamen?

Een monument verduurzamen. Waar te beginnen? Een monument verduurzamen is goed mogelijk. Belangrijk is dat de monumentale waarden niet worden geschaad. Dat betekent dat maatwerk nodig is per gebouw en per ingreep.

Mogelijkheden en advies

Op de website van De Groene Menukaart leest u alles over de mogelijkheden om een monumentaal woonhuis te verduurzamen. Ook kunt u advies op maat krijgen en leest u alles over financiering.

De Groene Menukaart

Subsidie herbestemming

U kunt jaarlijks van 1 oktober tot en met 30 november herbestemmingssubsidie aanvragen. Daarna is het aanvraagportaal alleen geopend voor het doorgeven van wijzigingen in de aanvraag. Deze subsidie bevordert een duurzaam gebruik van monumenten en van gebouwen met een cultuurhistorische waarde. De regeling voorkomt dat monumenten waarvoor een nieuwe functie lastig te vinden is, langere tijd leeg staan en daardoor snel achteruit gaan.

Lees meer

Webinar Erfgoed en Duurzaamheid: terugkijken en terugkoppeling


21 mei 2021
Op woensdag 19 mei 2021 organiseerden we een webinar over Erfgoed en Duurzaamheid. Er waren veel vragen over wat er allemaal mogelijk is bij het verduurzamen van een monument.  Een monument verduurzamen vereist maatwerk. Een expert inschakelen is daarom altijd aan te raden. Heeft u de webinar gemist? U kunt 'm hier terugkijken.

 Presentatie subsidies en zonnepanelen gemeente Zaanstad.pdf

Presentatie Zaanse Energie Koƶperatie (ZEK) Duurzame monumenten.pdf


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl