Nieuws

Kanjersubsidie voor drie Zaanse monumenten

Gepubliceerd op 9 december 2022
Afbeelding

Gemeente Zaanstad verleent de jaarlijkse kanjersubsidie dit keer aan drie monumenten. Aan een hooihuisboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft (€ 50.000,-), een voormalig volksbadhuis aan de Parkstraat in Zaandam (€ 50.000,-) en de Wormerveerse Vermaning aan de Zaanweg in Wormerveer (€ 35.000,-).


Wethouder Natasja Groothuismink: ‘Ons erfgoed geeft Zaanstad identiteit, het laat zien dat we een gedeelde geschiedenis hebben. En het is belangrijk dat we kijken naar wat ons verbindt, in plaats van wat ons kan verdelen. Monumenten als deze verbinden het verleden, met het nu en - mede dankzij deze subsidie – de toekomst.’

Over de monumenten

Alle drie de panden zijn een belangrijk onderdeel van de Zaanse geschiedenis. De hooihuisboerderij aan de Communicatieweg Oost in Assendelft is typisch voor de Zaanstreek, maar is nu zeldzaam. Dit boerderijtype heeft moderne stenen gevels en een houten hooiberg. Ook het volksbadhuis aan de Parkstraat in Zaandam is zeldzaam. Het herinnert aan de groeiende welvaart in de Belle Epoque (ca. 1870-1914) en de verbetering van de hygiënische standaard. De Wormerveerse Vermaning / Doopsgezinde Vermaning is een rijksmonument uit 1830, ontworpen door de architect Hendrik Springer. De bouwstijl met onder andere Dorische zuilen is typisch voor die periode. In die tijd werd Griekenland onafhankelijk van het Ottomaanse Rijk en kwam de klassieke bouwstijl weer op als inspiratiebron.

Over de Kanjersubsidie

Het college besloot dit jaar alle drie de aanvragen voor de Kanjersubsidie te verlenen. Ook al voldeden ze niet alle drie aan de criteria. Het belangrijkste is dat ze zorgen voor het behouden van het Zaans erfgoed. Daarom wil de gemeente de subsidieregeling volgend jaar vervangen door een regeling die beter aansluit op de praktijk.

Afbeeldingen (bron: gemeentearchief Zaanstad, gemaakt door Wim de Jong): Links het Volksbadhuis aan de Parkstraat in Zaandam, rechts de Wormerveerse Vermaning aan de Zaanweg in Wormerveer. 

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl