Monumenten

Monumentenkaart

Zaanstad heeft bijna 600 rijks-, provinciale en gemeentelijke monumenten. Alle monumenten zijn terug te vinden op de monumentenkaart. In het overzicht kunt u op adres zoeken of een pand of object een monument is. Deze kaart is altijd actueel.

Bescherming gebouwd erfgoed

Monumenten in Zaanstad zijn onderdeel van de Zaanse identiteit. Daarom vindt de gemeente het belangrijk om deze te behouden. Op deze pagina vindt u meer over het behouden en beschermen van monumenten.

Kerkenvisie

Zaanstad heft samen met partners in de stad een Kerkenvisie gemaakt. Hierin staat hoe we omgaan met de toenemende leegstand van kerken. Daarnaast blijven we in gesprek met partijen over de toekomst van kerkgebouwen.

Monument verduurzamen 

Een monument verduurzamen. Waar te beginnen? Een monument verduurzamen is goed mogelijk. Belangrijk is dat de monumentale waarden niet worden geschaad. Dat betekent dat maatwerk nodig is per gebouw en per ingreep.

Cultuurhistorische onderzoeken

Bij de gemeente Zaanstad doet team erfgoed divers cultuurhistorisch onderzoek. Hieronder vindt u uitleg over de onderzoeken. De onderzoeken die zijn afgerond kunt u raadplegen.

Films over erfgoed in de Zaanse wijken

Team Erfgoed heeft bewoners van de Rosmolenwijk, van de dorpskernen in Zaanstad Noord en van Oud Koog gevraagd naar hun waardering van de eigen woonomgeving. De films die aan elke vragenlijst voorafgingen vertellen over de geschiedenis van de wijk en wat kenmerkend is voor de buurten, de straten en de architectuur.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl