Zaanstad wijst 23 monumenten aan

Gemeente Zaanstad heeft 23 nieuwe gemeentelijke monumenten


19 februari 2021
Gemeente Zaanstad is 23 gemeentelijke monumenten rijker. Het gaat onder meer om de begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan, arbeiderswoningen aan de Westzijde in Zaandam, de Honigfabriek, de Verkadevilla en het Speeltuinhuis in Krommenie. Door deze gebouwen aan te wijzen als gemeentelijk monument, worden zij beschermd en zo bewaard voor de toekomst. 

Wethouder Monumenten en Erfgoed, Natasja Groothuismink: ‘De geschiedenis van de Zaanstreek is zo rijk en bijzonder, daar moeten we trots op zijn. En goed voor zorgen. Door gebouwen  aan te wijzen als monument, beschermen we deze gebouwen voor de toekomst. Ook kunnen we eigenaren van monumenten financieel en met advies ondersteunen bij bijvoorbeeld restauratie van hun monument.’

Op de kaart hieronder leest u om welke 23 monumenten het gaat.

Foto van houten huis bij Hogendijk 66 in Zaandam. Houten huis bij Hogendijk 66 in Zaandam. De stijl wordt gekenmerkt door de afwerking in groen met witte details en soms houtsnijwerk. De Hogedijk is een van de eerste bewoonde straten in Zaandam.

Foto van Meneba/De Vlijt I en II en ketelhuis, Noordijk 70 in WormerveerMeneba/De Vlijt I en II en ketelhuis, Noordijk 70 in Wormerveer. De onderdelen van oliefabriek ‘De Tijd’ zijn weg. Waardevol zijn de oudste delen van meelfabriekscomplex ‘De Vlijt’, het restant van molen 1 (Oude Vlijt) uit 1898, molen 2 (Nieuwe Molen) uit 1911, de ketelhuizen en machinekamers en molen 3 uit 1948.

Begraafplaats De begraafplaats Kogerkerk in Koog aan de Zaan is van architectonisch belang vanwege haar relatie met het van rijkswege beschermde kerkgebouw. En als voorbeeld van een dorpsbegraafplaats aangelegd in de 17e eeuw, uitgebreid in de 18e en heringedeeld in de 19e eeuw.

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl