Synagoge keert terug op de Gedempte Gracht

Synagoge keert terug op de Gedempte Gracht

 
15 februari 2021
Je moet het even weten, maar de KPN-winkel aan de Gedempte Gracht in Zaandam zit in de voormalige Zaanse synagoge. Deze wordt langzaam maar zeker in oude luister hersteld. Op 15 februari 1865 was de inwijding van de synagoge. Nu, 156 jaar later, is de eerste fase van het project klaar.

De voorzitter van de Stichting Vrienden van de Zaanse Synagoge, Robert Linnekamp, secretaris/penningmeester Felix Beekman, de KPN en de Zaanse wethouder Monumenten en erfgoed Natasja Groothuismink openden het deels gerestaureerde pand en de bijbehorende tentoonstelling. Hieronder kunt u een filmpje van de opening bekijken. De tentoonstelling is vrij te bezoeken wanneer de lockdown voorbij is. 

Onteigend

In 1942 werd de synagoge onteigend door de Nazi's. Na een moeizame periode met een veel kleinere joodse gemeenschap verkochten ze het gebouw in 1974. Op de plek van de KPN-winkel waren bezoekers nog tot 1960 aan het bidden en zingen.

Oude sfeer terug

Met de restauratie van de galerij en de fraaie houten kapconstructie is de sfeer van de oude synagoge opnieuw te beleven. Er zijn ook afbeeldingen van voorwerpen van de voormalige synagoge. Bijvoorbeeld een exacte kopie van de originele Thora-rollen in een prachtige Thora-mantel met siertorens.

KPN te gast in synagoge

Wethouder Groothuismink: ‘KPN heeft meegewerkt om de synagoge, met behoud van de winkelfunctie, in oude luister te herstellen. Twee werelden moesten elkaar ontmoeten: een commerciële functie en een monumentale gebedsfunctie. Daar wil ik KPN, maar ook Stichting Vrienden van de Zaanse Synagoge voor bedanken.’

Gratis boekje

Voor de bezoeker is er een gratis boekje 'Zo mooi als het was..'. Hierin staat meer informatie over het gebouw en de geschiedenis van de Zaanse Joodse gemeenschap. U kunt hier het boekje downloaden


Synagoge / Monique BotschuijverDoor Monique Botschuijver van De Geheime Dienst

Foto van tentoonstelling in synagogeDoor Monique Botschuijver van De Geheime Dienst

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl