Open Monumentendag 2021

Meld u aan!

Open Monumentendag 2021; doet u ook mee?

Meld u aan en laat uw monument zien op 11 september!


9 juni 2021
De Open Monumentendag is op 11 september 2021. En ook dit jaar doet gemeente Zaanstad weer mee! Op deze speciale dag kunnen monumenten voor iedereen hun deuren fysiek en digitaal openen. Meld u ook aan om mee te doen!

Dit jaar is de 35e editie van de Open Monumentendag en dat gaan we vieren! Al 35 jaar openen op de tweede zaterdag van september tientallen Zaanse monumenten voor iedereen hun deuren. Voor deze jubileumeditie sluiten we aan bij het Europese thema Inclusive Heritage: heritage for everyone. Dit staat voor gastvrijheid en toegankelijkheid. 

Doet u ook mee?

Is uw woning een verborgen erfgoedparel? Werkt u op een unieke historische locatie? Bent u vrijwilliger voor een stichting, museum of bijzondere locatie dat zich tot het Zaanse erfgoed mag rekenen? Doe dan ook mee aan Open Monumentendag en toon uw erfgoed aan iedereen! Aanmelden kan door een mail te sturen naar de projectmanager van de Open Monumentendag Zaanstad: miranda.vanoostrom@zaans.nl.

Samen zorgen we voor een mooi programma

Samen met onder andere historische verenigingen, enthousiaste vrijwilligers en bewoners stellen we een mooi programma samen voor 11 september 2021. We maken een (digitaal) programmaboekje met daarin de deelnemende monumenten en wat er te doen is. Er zijn fysieke en digitale activiteiten. We houden de richtlijnen i.v.m. covid-19 goed in de gaten. Als er versoepelingen zijn, dan voeren we die door in het programma. Als u toch liever alleen digitaal mee wilt doen, dan kan dat. Bijvoorbeeld door een filmpje van uw monument aan het publiek te tonen. 

Zaanse monumenten: Gastvrij en toegankelijk 

Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Veel gebouwen die wij nu als monument kunnen bezoeken waren jaren- en soms zelfs eeuwenlang- niet toegankelijk. Tijdens de komende Open Monumentendag staan monumenten en hun verhalen centraal. De gemeente Zaanstad kent erfgoed in de vorm van archeologie en beschermde monumenten als rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Deze zijn bepalend voor de Zaanstreek en voor de identiteit van Zaanstad met zijn Zaankanters. 

Aanmelden, vragen of contact? 

Heeft u vragen of opmerkingen? Dan kunt u mailen naar miranda.vanoostrom@zaans.nl.

foto van huis van monet

Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl