Open Monumentendag 11 september

Ontdek de rijke geschiedenis van de Zaanstreek!

Open Monumentendag 11 september 


2 september 2021
Dit jaar is de 35e editie van de Open Monumentendag en dat gaan we vieren! Al 35 jaar openen op de tweede zaterdag van september tientallen Zaanse monumenten voor iedereen hun deuren. Open Monumentendag heeft dit jaar als thema ‘Mijn monument is jouw monument’. Openheid en gastvrijheid staan centraal. 

De deuren van een groot aantal monumenten verspreid over de Zaanstreek zijn op 11 september geopend. Iedereen kan er op deze dag gratis een kijkje nemen. Sommige monumenten bieden ook extra’s. Zoals een tentoonstelling, een proeverij of een rondleiding. Daar moet u wel vaak (vooraf) voor reserveren.

Gastvrij en toegankelijk

Dat erfgoed voor iedereen is, is niet vanzelfsprekend. Veel gebouwen die wij nu als monument kunnen bezoeken, waren jaren - en soms zelfs eeuwenlang - niet toegankelijk. Tijdens de komende Open Monumentendag staan monumenten en hun verhalen centraal. De gemeente Zaanstad kent erfgoed in de vorm van archeologie en beschermde monumenten. Er zijn rijksmonumenten, provinciale monumenten en gemeentelijke monumenten. Deze zijn bepalend voor de Zaanstreek en voor de identiteit van Zaanstad met zijn Zaankanters.

Een mooi programma

Samen met onder andere historische verenigingen, enthousiaste vrijwilligers en bewoners is er een mooi programma samengesteld voor 11 september 2021. Er is een (digitaal) programmaboekje met daarin de deelnemende monumenten en wat er te doen is. In verband met corona hanteren wij de richtlijnen van het RIVM.

Op www.openmonumentendag.nl staat het hele programma. Ook vindt u hier meer informatie over de activiteiten, de openingstijden en waarvoor (en hoe) u moet reserveren.

foto van het Huis van MonetHuis van Monet

2021, het jaar van Monet

In de zomer van 2021 is het precies 150 jaar geleden dat Claude Monet de Zaanstreek bezocht. Hij maakte vijfentwintig schilderijen, bij elkaar meer dan de helft die hij in Nederland zou maken. Dit jaar zijn er tal van activiteiten met als thema ‘Door de ogen van Monet’. Meer informatie vindt u op de website doordeogenvanmonet.nl


Hoog contrastToegankelijkheidsverklaringGa naar Zaanstad.nl